StartDjurförsäkring
djurförsäkring

Djurförsäkring

Att skaffa ett husdjur är bland det bästa som finns. I många fall är husdjuret även en bästa vän, eller helt enkelt en familjemedlem. Därför är det viktigt att ha en djurförsäkring för att se till att du har ett skydd, både för dig själv och för ditt husdjur, ifall något skulle hända. En kattförsäkring kan i vissa fall anses vara mindre viktig än en hundförsäkring, speciellt om det är en innekatt.

Men en djurförsäkring är så mycket mer än bara ett bra skydd om en olycka skulle ske. Det finns många anledningar till att ett djur behöver besöka en veterinär, även vardagliga sådana.

Veterinärkostnader kan ofta vara väldigt höga men en djurförsäkring har stor påverkan på kostnaden, speciellt om den har skenat iväg. Det minskar även risken att ett plötsligt veterinärbesök bidrar till så höga kostnader att du inte har möjlighet att ge ditt husdjur den hjälp den behöver. Eller att du kanske till och med undviker att besöka veterinären även fast du vet att ditt husdjur skulle må bäst av ett besök.

Att ta hand om ett djur är ett stort ansvar som sträcker sig långt utöver att bara mata, gosa och leka med ditt husdjur. Det är även ett ansvar över deras liv och hälsa. Därför är en djurförsäkring en smart och enkel investering som kan rädda ditt husdjurs liv.

Djur är ofta något man håller mycket kärt. För många blir djuren en väldigt nära vän och när djuret blir sjukt eller skadat vill man såklart att det ska bli bra igen. Men djursjukvård kostar en hel del pengar och det kan vara bra att ha en djurförsäkring som täcker en del av utgifterna. Men hur ska man egentligen tänka när det gäller djurförsäkringar?

Hedvig hundförsäkring
9/10
 • Billigaste hundförsäkringen 2024
 • Maxersättning: 160 000 kr
 • Självriskperiod: 365 dagar
 • Från: 99 kr / månad
 • Rörlig självrisk: 15-25%
Lassie
10/10
 • Bäst i test 2024
 • Maxersättning: 150 00 kr
 • Självriskperiod: 365 dagar
 • Från: 151 kr / månad
 • Rörlig självrisk: 15-25%
FurryChamp
8/10
 • Topp 5 billigaste hundförsäkringen
 • Maxersättning: 60 000 kr
 • Självriskperiod: 365 dagar
 • Från: 133 kr / månad
 • Rörlig självrisk: 15-25%

Vikten av att ha en djurförsäkring

Den dagen djuret skadas eller blir sjukt är en djurförsäkring verkligen guld värd att ha. Den kan ge ersättning för veterinärvård, medicin eller betala ut pengar om djuret blir så allvarligt sjukt eller skadat att det måste avlivas. Djurförsäkringen kan också vara det som gör att man faktiskt har möjlighet att betala djurets vård. Saknas en försäkring kan det vara så att man tvingas avliva sitt djur för att vården helt enkelt kostar för mycket pengar.

Är den billigaste försäkringen den bästa?

Djurförsäkringar finns i flera olika varianter och de kostar också olika summor. Det är inte helt enkelt att välja rätt försäkring. Ibland kan det kännas frestande att välja den billigaste försäkringen och den kan ge ett visst skydd men i regel får man då vara beredd att betala en högre summa då försäkringen faktiskt behöver utnyttjas. Det kan alltså vara klokt att jämföra flera olika försäkringar för att hitta den variant som ger dig och ditt djur bäst skydd.

Bör man välja en fast eller rörlig självrisk?

Djurförsäkringar kan ha en fast eller en rörlig självrisk. Självrisken är en viss del av veterinärkostnaden man får betala trots att man har en försäkring. Ju högre självrisk man väljer att betala, desto lägre årskostnad får man i regel på försäkringen. Med en rörlig självrisk kan man få betala till exempel 15% eller 25% av den totala vårdkostnaden för djuret. Har man istället en fast självrisk är försäkringsavgiften i regel högre men å andra sidan vet man att man aldrig betalar mer än till exempel 1500 eller 2000 kronor.

Måste alla djur försäkras?

Det finns försäkringar för de allra flesta djur. Om man köper en kanin som inte beräknas ha så lång livslängd, och som inte är så dyr i inköp kanske det känns dumt att betala flera hundra kronor per år för en försäkring. Men den dagen djuret blir sjukt kan även den kostnaden kännas som en liten utgift jämfört med att man kanske annars förlorar sitt djur mycket tidigare än man räknat med. Man måste inte försäkra en katt, en kanin eller en häst till exempel men det är något man som djurägare verkligen bör göra.

Kan man byta djurförsäkring?

Ja, man kan byta djurförsäkring om man vill. Det kan dock vara klokt att kontrollera saken noga innan man byter bolag. Ibland kan det vara så att äldre djur inte kan försäkras på nytt i ett annat försäkringsbolag, andra gånger får man sämre skydd när man byter bolag. Det allra bästa är att behålla samma djurförsäkring från det att djuret är litet tills dess att det avlider. Då får man i regel bäst ersättning och skydd om något händer.