StartHundraserFörsäkring Tax

Försäkring Tax - Hitta den bästa försäkringen till din tax!

Den snälla hunden med ett bra humör, fylld med mod och uthållighet. Vi pratar såklart om taxen. Har du skaffat dig en tax ska du självklart se till att försäkra den. Det finns många alternativ när det kommer till hundförsäkring till tax och dessa tåls att jämföras. I denna artikeln gör vi just det.

Finns det hundförsäkring för Tax?

Hundförsäkring till tax finns hos alla hundförsäkringsbolag. Det är dock inte bara att välja första bästa, de tåls helt klart att jämföras. Faktorer såsom pris, innehåll och erbjudanden skiljer sig både mellan försäkringsbolag och de olika bolagens försäkringsnivåer. 

Vilken är den bästa hundförsäkringen för Tax?

Den bästa hundförsäkringen för tax kommer från ManyPets. Den är den bästa försäkringen till din hund av många anledningar. Här erbjuds: 

  • Självrisk från 0 kronor
  • Ett högt ersättningsbelopp (upp till 140 000 kronor)
  • Inga rasbegränsningar i villkoren
  • Fri tillgång till FirstVet
  • Inget minskat ersättningsbelopp i takt med att din hund blir äldre

ManyPets kommer från början från England där de varit stora i många år. De etablerades i Sverige 2019 och har under denna korta tid hunnit slå stort även i Sverige och har här tusentals nöjda kunder. 

Hedvig hundförsäkring
9/10
  • Billigaste hundförsäkringen 2024
  • Maxersättning: 160 000 kr
  • Självriskperiod: 365 dagar
  • Från: 99 kr / månad
  • Rörlig självrisk: 15-25%
Lassie
10/10
  • Bäst i test 2024
  • Maxersättning: 150 00 kr
  • Självriskperiod: 365 dagar
  • Från: 151 kr / månad
  • Rörlig självrisk: 15-25%
FurryChamp
8/10
  • Topp 5 billigaste hundförsäkringen
  • Maxersättning: 60 000 kr
  • Självriskperiod: 365 dagar
  • Från: 133 kr / månad
  • Rörlig självrisk: 15-25%

Försäkringsbolag för din Tax

Det finns många hundförsäkringsbolag i Sverige och alla erbjuder försäkring till tax. Det kan därmed vara svårt att veta vilket bolag man ska välja. Vi kommer här nedanför gå igenom fyra populära försäkringsbolag: ManyPets, Lassie, Agria och Svedea. 

ManyPets 

ManyPets kommer ursprungligen från Storbritannien där de vunnit flertalet utmärkelser. Fullt fokus ligger på innovation, kundfokus och teknik där de vill utmana det traditionella och utveckla framtidens djurförsäkring - och det lyckas de verkligen med. De har valt att ta bort rasspecifika begränsningar i sina villkor men också det minskade ersättningsbeloppet i takt med hundens ålder, något de äldre mer traditionella försäkringsbolagen håller kvar vid. 

  • Självrisk från 0 kronor
  • Högt veterinärvårdsbelopp - upp till 140 000 kronor
  • Aldrig rasspecifika begränsningar
  • Ersättningsbeloppet sänks inte med hundens ålder
  • 15 % rabatt om du samlar två eller flera djur i samma försäkring

ManyPets betyg hos Konsumenterna: 4,7 av 5 poäng
ManyPets betyg hos Trustpilot: 3,9 av 5 stjärnor

Lassie

Lassie är likt ManyPets ett modernt hundförsäkringsbolag på den svenska marknaden. Det finns dock vissa skillnader mellan de två bolagen. Lassie lägger stort fokus på utveckling av din hund och erbjuder exempelvis anpassad träning till din hund inne i appen. De erbjuder dock inte så pass låg självrisk som 0 kronor som många ser som en fördel hos ManyPets. 

  • Högsta veterinärvårdsbeloppet i branschen (150 000 kronor)
  • Erbjuder gratis träning och uppfostringshjälp till din hund i appen
  • Inga rasspecifika begränsningar finns i försäkringsvillkoren
  • Ersättningsbeloppet behålls detsamma även när din hund blir äldre
  • Du betalar enbart en fast självrisk per år, inte flera som du behöver göra hos vissa konkurrenter
  • Rabatt erbjuds om du bjuder in en vän att använda deras tjänster

Lassie betyg hos Konsumenterna: 4,7 av 5 poäng
Lassie betyg hos Trustpilot: 4,6 av 5 stjärnor

Agria

Agria är ett av de mest välkända hundförsäkringsbolagen i Sverige som dessutom funnits med längst. De har en stor erfarenhet av branschen men är inte lika moderna i sitt tankesätt som de nyare försäkringsbolagen ManyPets och Lassie. Agria har både rasspecifika begränsningar och ett minskat ersättningsbelopp när din hund blir äldre, något de moderna försäkringsbolagen valt att strunta i. 

  • Stor erfarenhet i branschen och flest kunder i Sverige 
  • Stort utbud av tilläggsförsäkringar
  • Erbjuder flertalet rabatter såsom valprabatt, om du är med i hundklubb eller är hunduppfödare

Agria betyg av Konsumenterna: 4 av 5 poäng

Agria betyg hos Trustpilot: 1,4 stjärnor

Svedea

Svedea är ett välkänt försäkringsbolag som erbjuder flertalet försäkringar såsom bil- motorcykel- företagsförsäkring men också hundförsäkring. Den främsta fördelen med Svedea är att de har den mest omfattande rehabiliteringsförsäkringen på marknaden. För vissa kan den väga över nackdelarna såsom rasspecifika begränsningar i villkoren och att ersättningsnivån sänks med hundens ålder. 

  • Har Sveriges mest omfattande rehabiliteringsförsäkring
  • Välj själv innehållet i din försäkring (stora valmöjligheter bland deras tillägg) 
  • Erbjuder flertalet rabatter (bland annat samlingsrabatt, hunduppfödarrabatt och kastrationsrabatt)

Svedea Betyg hos Konsumenterna: 3,9 av 5 poäng
Svedea Betyg hos Trustpilot: 2,5 av 5 stjärnor

Vilken är den billigaste hundförsäkringen för Tax?

Den billigaste hundförsäkringen till tax kommer från Lassie. Priset skiljer sig beroende på flertalet faktorer såsom åldern på din hund, om det är en tik eller hane, om den är kastrerad och var i landet du bor. Lassie har generellt alltid lägst pris på försäkring till tax men det tåls ändå att jämföras. 

Vad bör jag tänka på när jag ska försäkra en Tax?

Det finns ett par saker som är bra att tänka på när du ska försäkra en tax. 

1. Säkerställ vad du vill ska ingå i försäkringen

Det är bra att börja med att undersöka vad du vill ska ingå i din hundförsäkring. Försäkringar kommer med olika innehåll och tillägg där du behöver göra diverse val. Vill du exempelvis lägga till livförsäkring? Vill du att tandvård ska ingå? Kan du tänka dig ett lägre ersättningsbelopp och lägre försäkringspremie eller vill du ha ett så högt ersättningsbelopp som möjligt och därmed betala lite högre försäkringspremie?

2. Jämför

Detta är det viktigaste momentet när det kommer till att teckna hundförsäkring. Lägger du tillräckligt med tid på jämförelsen kan du känna dig säker i att du fattat ett välgrundat beslut. Känns det svårt att veta vilka faktorer du ska jämföra i de olika försäkringarna får du längre ned i artikeln våra allra bästa tips. 

3. Se om du kan få bättre pris med hjälp av rabatter

Många hundförsäkringar kommer med diverse rabatter. Det kan exempelvis vara valprabatt, samlingsrabatt om du samlar flera djur i samma försäkring eller rabatt om du jobbar som veterinär eller hunduppfödare. Se över vilka rabatter du kan få var och avgör om det är något som gör att du kan få ett bättre pris än hos någon annan. Stirra dig dock inte blind på rabatter, priset du får efter eventuella rabatter löpt ut är det allra viktigaste för att du ska få en långsiktig försäkring. 

Vad är det viktigaste att jämföra när jag ska försäkra Tax?

Det kan vara svårt att veta vilka faktorer man bör jämföra i en hundförsäkring. Här nedanför radar vi upp de viktigaste sakerna att jämföra. 

Försäkringspremie

Priset är det första många tänker på när det kommer till att jämföra. Självklart är det viktigt då det kan skilja sig en hel del beroende på försäkring. Men se till att inte enbart jämföra priset och välja det billigaste, såklart är det mer viktigt att din hund får en så heltäckande försäkring som möjligt.

Rabatter

De flesta hundförsäkringsbolag erbjuder någon form av rabatt. Det kan exempelvis vara samlingsrabatt om du samlar flera djur i samma försäkring eller hundvalpsrabatt. Hos vissa bolag kan du också få bättre pris om du arbetar som veterinär eller är hunduppfödare. Det är bra att jämföra de olika rabatterna som finns hos försäkringsbolagen för att se om du kan få ett nedsatt pris. Kom ihåg att också säkerställa vilket pris du kommer få betala efter den eventuella rabatten löpt ut. 

Innehåll

Innehållet i de olika hundförsäkringarna skiljer sig. Det kan exempelvis handla om medicin, rehab, röntgen, dolda fel, tandvård, olika typer av operationer och försäkring vid resa. 

Vissa försäkringsbolag har valt att ta fram olika försäkringsnivåer för att du enkelt ska kunna välja den nivå som passar dig och din hund bäst utifrån pris och vad ni vill ska ingå. Andra försäkringsbolag har istället valt att erbjuda en enda försäkring där du sedan får göra diverse tillägg. 

Ett vanligt tillägg till hundförsäkringen är livförsäkringen. Den kan redan vara inräknad i vissa försäkringsbolags högre försäkringsnivåer men oftast kommer den i form av ett tillägg.

Ersättningsbelopp

Ersättningsbeloppet, eller det så kallade veterinärvårdsbeloppet, är en viktig faktor att jämföra. Det skiljer sig mycket mellan de olika försäkringsbolagen. Vissa försäkringsbolag har satt sitt högsta ersättningsbelopp till 90 000 kronor medan vissa erbjuder upp till 150 000 kronor. 

Självrisk

Självrisken är en bra sak att jämföra. Den kommer som ett fast belopp och en rörlig procentsats. Spannet är relativt likt mellan de olika försäkringsbolagen men är ändå bra att jämföra. Det som sticker ut är ManyPets som erbjuder så låg självrisk som från 0 kronor vilket inget annat försäkringsbolag gör.

Om hundrasen Tax

Kan du inte få nog av taxen och vill lära dig mer har du hamnat helt rätt. Här nedanför går vi igenom allt du kan tänkas vilja veta om taxen såsom rasens historia och ursprung, dess användningsområde, hälsa, egenskaper och utseende. Vi börjar med dess historia och ursprung. 

Historia och ursprung

Taxen härstammar från kortbenta grythundar i Tyskland där rasen uppstått och renodlats. I tysktalande länder kallas taxen för “dachshund” eller “teckel”. Rasen är där känd sedan medeltiden då det från stövare fortlöpande avlats fram hundar speciellt lämpade för grytjakt. 

I tidig litteratur nämns enbart den korthåriga varianten men man tror att de sträv- och långhåriga har samma ursprung som den korthåriga.

De första taxarna som kom till Sverige var jakthundar. I samband med ökningen av rådjursstammen i Sverige under 40-talet uppstod behovet av små, långsamdrivande hundar och taxen utvecklades då till en populär rådjursspecialist

Sedan dess har rasen utvecklats till att bli mer användbara som sällskapshundar. Taxen kom tidigt till Sverige, den svenska taxklubben grundades redan 1901. Det var främst den korthåriga varianten som fanns i Sverige till en början.

Användningsområde

Taxen är en mångsidig jakthund men också en mycket trevlig sällskapshund. De flesta taxar är perfekta familjemedlemmar. 

Tax är en ras du verkligen kan trivas med och ha många roliga år tillsammans med. Man kan se den som en stor hund i liten förpackning. Det är såklart förmånligt om du reser mycket eller vill ha en lätthanterlig hund att ta med dig när du är på vift. 

Det är viktigt att du ger taxen tillräckligt med aktivering. Den älskar att få träna huvudet men också lära sig nya trix. Långa hundpromenader i alla väder är inga problem för taxen, den trivs speciellt bra i skogen. 

Hälsa

Taxen är en förhållandevis frisk ras och blir ofta väldigt gammal. Vanligtvis blir den mellan 12 till 16 år. Svenska Taxklubben arbetar aktivt för att rasens uppfödare ska bedriva avel på mentalt och fysiskt friska och sunda hundar. 

En vanlig åkomma hos taxen är ryggproblem. Det drabbar taxen mer än andra hundraser. Taxuppfödarna tar dock detta i beaktning i sitt avelsarbete. Man undviker att använda taxar med ryggproblem i aveln och följer den forskning som sker inom området.

Ett annat problem som kan förekomma hos taxen är ögonsjukdomen PRA. 

Taxen är dock utöver det en frisk ras och finns inte med bland några rasspecifika begränsningar i hundförsäkringsbolagens villkor. 

Egenskaper/Mentalitet

Taxen är en av världens mest spridda hundraser. Rasen kan vara envis och egensinniga, men det är oftast bara charmigt. Den är också lugn och harmonisk med viss vaktinstinkt. Det många värdesätter hos sin tax är att den för det mesta är pigg, glad, alert och gärna hittar på saker tillsammans med sin familj. Det kan handla om en enkel promenad runt kvarteret eller något annat roligt. 

Jaktlusten finns främst kvar hos de normalstora sträv- och korthåriga taxarna. De mer långhåriga, dvärg- och kanintaxarna har ofta inte lika stora jaktegenskaper. 

Utseende och storlek

Taxen kommer i många utformningar både storleksmässig och hårlagsmässigt. De kommer i tre olika storlekar: normal, dvärg och kanin. Det är bröstomfånget på taxen som avgör vilken variant taxen tillhör.

Normalstor tax

Hanar: Bröstomfång 37 - 47 centimeter. Väger cirka 9 kilo.

Tikar: Bröstomfång 35 - 45 centimeter. Väger cirka 9 kilo.

Dvärgtax

Hanar: Bröstomfång 32 - 37 centimeter. Väger cirka 4- 6 kilo.

Tikar: Bröstomfång 30 - 35 centimeter. Väger cirka 4 - 6 kilo.

Kanintax

Hanar: Bröstomfång 27 - 32 centimeter. Väger cirka 3- 4 kilo.

Tikar: Bröstomfång 25 - 30 centimeter. Väger cirka 3 - 4 kilo.

 

Rasen finns i tre olika hårlag: strävhårig, långhårig och korthårig.

De vanligaste färgerna är svart med tanteckning, rödbrun eller viltfärgad. 

Vanliga frågor

Här nedanför besvarar vi de mest ställda frågorna om försäkring till tax. 

Vad har Tax för typiska åkommor?

Taxen är en förhållandevis frisk ras och blir ofta väldigt gammal. En vanlig åkomma är ryggproblem och ögonsjukdomen PRA. Rasen finns generellt inte med bland rasspecifika begränsningar i hundförsäkringarnas villkor. 

Är Tax dyra eller billiga att försäkra?

Försäkringen för tax är ofta billigare än större hundar. Men priset skiljer sig beroende på flertalet faktorer såsom vilken försäkring du väljer, var i landet du bor, hur gammal hunden är och om det är en tik eller hane. 

Bör man ha tilläggsförsäkringar för Tax?

Det kan vara bra att lägga till tilläggsförsäkringar till din tax utefter behov. En vanlig tilläggsförsäkring är livförsäkringen.