StartHundraserFörsäkring Fransk Bulldog
försäkra fransk bulldog

Försäkring Fransk bulldog

Har du äntligen tagit tag i längtan efter en fransk bulldog och köpt dig en? Vad roligt, en fransk bulldog är en fantastisk hund på många sätt. Men för att du ska få ett härligt och framförallt tryggt liv med din nya kompis behöver du också försäkra din hund genom en anpassad hundförsäkring till franska bulldoggar. Men vilken är egentligen den bästa och hur ska du tänka när du väljer försäkring till din nya hund? Det går vi igenom nedan. 

Finns det hundförsäkring för fransk bulldog? 

Det finns hundförsäkringar du kan teckna till din franska bulldog. Viktigt att poängtera är dock att vissa försäkringsbolag har begränsningar för just den franska bulldoggen vilket innebär att urvalet inte är lika stort som för andra hundraser. 

När det kommer till att välja en hundförsäkring till din franska bulldog är det därför viktigt att du noggrant tittar igenom villkoren i försäkringen du tecknar så det inte finns några specifika begränsningar för din hund. 

Vilken är den bästa hundförsäkringen för fransk bulldog? 

Den hundförsäkringen som är bäst till fransk bulldog just nu är Lassie. Att Lassie har den bästa försäkringen till franska bulldoggar beror på att de inte har några rasspecifika begränsningar. Vad som också talar för Lassie är bland annat att ersättningsbeloppet inte sänks med hundens ålder samt att självriskperioden är den längsta i branschen. 

Hedvig hundförsäkring
9/10
 • Billigaste hundförsäkringen 2024
 • Maxersättning: 160 000 kr
 • Självriskperiod: 365 dagar
 • Från: 99 kr / månad
 • Rörlig självrisk: 15-25%
Lassie
10/10
 • Bäst i test 2024
 • Maxersättning: 150 00 kr
 • Självriskperiod: 365 dagar
 • Från: 151 kr / månad
 • Rörlig självrisk: 15-25%
FurryChamp
8/10
 • Topp 5 billigaste hundförsäkringen
 • Maxersättning: 60 000 kr
 • Självriskperiod: 365 dagar
 • Från: 133 kr / månad
 • Rörlig självrisk: 15-25%

Försäkringsbolag för din franska bulldog

Nedan berättar vi lite närmare om ett par försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkringar till din franska bulldog. 

Lassie 

Lassie är ett nytt och modernt försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkring till fransk bulldog. Hos Lassie finns inga rasspecifika begränsningar förutom när det kommer till deras livförsäkring vilken räknas som ett tillval. 

Hos Lassie kan du välja mellan tre olika försäkringsnivåer till din franska bulldog. Mini, Mellan eller Stor där Stor är den mest täckande. Lassies försäkring till fransk bulldog är omtyckt av såväl konsumenter som jämförelsetjänster. Faktum är att Lassies hundförsäkring får hela 4,7 av 5 poäng i betyg av jämförelsetjänsten Konsumenternas. 

Hos Lassie kan du inte få några rasspecifika rabatter men däremot kan du få rabatterat pris på din försäkring om du bjuder in en vän att använda Lassie. 

Agria 

Agria är ett dotterbolag till Länsförsäkringar vars fokus ligger på hundförsäkringar. Hos Agria är det fullt möjligt att försäkra din franska bulldog men dessvärre finns det ett par begränsningar i försäkringen. Begränsningarna har att göra med behandling av ett par rasspecifika sjukdomar som ofta uppkommer hos franska bulldoggar. Bland annat är behandling av luftstrupe, gom eller näshåla något som inte ingår i försäkringen. 

Utöver detta är Agrias försäkring relativt heltäckande. Här erbjuds du bland annat fri tillgång till telefonveterinär vilket är en fördel. Jämförelsetjänsten Konsumenternas har också gett Agria höga betyg. (4 av 5 möjliga poäng).  

Hos Agria finns också ett par rabatter att utnyttja. Exempelvis om du är medlem i en hundklubb eller om du är hunduppfödare. 

Svedea 

Svedea är ett stort försäkringsbolag i Sverige, inte bara sett till hundförsäkringar utan också övriga försäkringar till dig som privatperson eller företag. Hos Svedea kan du teckna hundförsäkring till din franska bulldog men det finns dock ett par begränsningar i försäkringen. 

Begränsningen för bulldoggar ligger i vård av ett par rasspecifika sjukdomar såsom behandling av luftstrupe, näsborre eller förträngning. Begränsningar finns också för kejsarsnitt. 

Utöver detta är Svedea en populär försäkring att teckna som fransk bulldog-ägare. Framförallt om du tecknar försäkring för fler hundar samtidigt då du kan få en så kallad samlingsrabatt. Svedea har fått relativt höga poäng av jämförelsetjänsten Konsumenternas där de gett försäkringen 3,9 av 5 möjliga poäng. 

Vilken är den billigaste hundförsäkringen för fransk bulldog?

Den billigaste hundförsäkringen för fransk bulldog är Lassies försäkring. Lassies Mini hundförsäkring kostar från 357 kr/mån och då ingår fri rådgivning och samt veterinärvård för upp till 30 000 kr/år. I försäkringen ingår dessutom obegränsat fria samtal till veterinär. 

Vad bör jag tänka på när jag ska försäkra en fransk bulldog? 

Det finns en hel del saker att tänka på när du ska försäkra din franska bulldog. Nedan berättar vi lite närmare om de tre främsta sakerna: 

1. Säkerställ dina och din hunds behov 

Precis som med alla andra hundar och försäkringar är det viktigt att se över för vad som faktiskt är viktigt för dig och din hund. Kanske finns det en del punkter som är viktigare än andra för dig att ha med och vice versa.

2. Jämför flera hundförsäkringar sinsemellan 

När du väl vet på ett ungefär vad du vill försäkra din hund för och inte är det dags att jämföra olika hundförsäkringar sinsemellan. Detta är ett av de viktigaste stegen då du inte vill hamna i en situation där du betalar mer än vad du faktiskt behöver. 

3. Läs noggrant igenom avtalet innan du skriver på så din hund inte finns med i några begränsningar 

Franska bulldoggar har ett par rasspecifika sjukdomar och åkommor som hos vissa försäkringsbolag inte täcks. För att undvika höga veterinärkostnader är det därför av stor vikt att välja en försäkring som faktiskt täcker detta. Läs noga igenom försäkringsvillkoren innan du skriver på. Hos de allra flesta försäkringsbolag står det tydligt beskrivet vad som ingår och inte i försäkringen.

Vad är det viktigaste att jämföra när jag ska försäkra fransk bulldog? 

Specifikt för franska bulldoggar är det viktigt att jämföra vad som ingår och inte i olika försäkringar. En del försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkringar för franska bulldoggar täcker nämligen inte de åkommor hunden har stor risk att utsättas för. 

Ofta handlar detta om rasspecifika sjukdomar för just franska bulldoggar som ofta kräver omfattande behandling och ibland operation. Den vanligaste sjukdomen franska bulldoggar utsätts för är andningssvårigheter och trånga luftvägar. Ofta kräver denna sjukdom operation vilket ofta kan komma att bli väldigt omfattande och dyrt. Av denna anledningen avskriver sig en del försäkringsbolag att stå för denna kostnad. 

För att undvika att du ska behöva betala dyra veterinärkostnader är det därför alltid viktigt att dels se över att din försäkring täcker detta men också jämföra olika försäkringar sinsemellan för att hitta den försäkring som är den mest omfattande. 

Om hundrasen fransk bulldog

Den franska bulldoggen är en gammal hundras som funnits sedan omkring år 1880. Det är en sprallig och trevlig liten hund som ofta passar utmärkt som familjehund. Nedan berättar vi lite mer om den franska bulldoggen och dess egenskaper. 

Historia 

Den franska bulldoggen består av flera olika raser och korsningar som först kom till världen i Franska Paris (därav namnet). Året var 1880 och den nya hundrasen blev snabbt populär bland befolkningen tack vare sitt speciella, något säregna utseende. Även den franska bulldoggens karaktär uppskattades av både societeten och den mer konstnärligt lagda befolkningen. 

Redan samma år som den franska bulldoggen etablerades grundades också den första rasklubben i samma stad, Paris. Till Sverige kom den franska bulldoggen något senare, år 1913, och den första rasklubben för franska bulldogs bildades år 1982. 

Idag är den franska bulldoggen en av världens mest populära hundar. 

Användningsområde

En fransk bulldog används främst som sällskapshund. Den går ofta bra ihop med barn och kan mycket väl bli en god kompanjon och en trevlig familjemedlem vid rätt träning. En fransk bulldog, eller fralla som man ibland kallar dem, har alltså inget specifikt användningsområde men vid rätt träning kan den fungera som både jakthund eller vakthund. 

Är lydnadsträning, utställning och kanske agility något du önskar utföra med din franska bulldog är även detta möjligt. Många använder också sin franska bulldog till vad man kallar rallylydnad. Rallylydnad är en typ av sport där hund och förare (alltså matte eller husse) genom kommunikation och samarbete tar sig igenom en så kallad rallylydnadsbana. Detta är ett exempel på en rolig sport att utföra tillsammans med din franska bulldog. 

Ursprung 

Den franska bulldoggen tros härstamma från England och den engelska bulldoggen. Den engelska bulldoggen är större och mer kraftig medans den franska bulldoggen är mindre och en så kallad dvärghund. 

I både England men också Spanien var tjurhetsning, alltså kamp mellan hund och tjur, ofta förekommande ända fram till 1200-talet . Hundar som användes för denna typ av sport härstammade med all sannolikhet från hundar av molossertyp som fenicierna födde upp. När fenicierna reste från Grekland till England under 600-talet f.Kr. tog de med sig dessa hundar som med all sannolikhet är ursprunget till den engelska bulldoggen och på sikt även den franska bulldoggen.  

Hälsa

Den franska bulldoggen har en del vanligt förekommande hälsoproblematik. Både allergier och hudbesvär är vanliga problem som kan uppkomma hos franska bulldoggar i alla åldrar. Ett annat relativt vanligt problem hos hunden är skelett och ryggproblem. Dessa drabbar framförallt äldre hundar eller de med medfödd problematik. 

Den franska bulldoggen är en så kallad brakycefal ras. Detta innebär att de har en förkortad skalle och nos. Detta har medfört att hunden har sämre andningsförmåga och är nosen överdrivet kort och/eller näsborrar/hals för trånga kan detta försämra andningsförmågan avsevärt. För dessa hundar kan också temperaturreglering bli svårare. 

En hund med denna problematik behöver med största sannolikhet opereras för att problematiken ska underlätta. 

Bra att veta om den franska bulldoggen är också att den under sommartid och varma dagar generellt har svårt att reglera sin kroppstemperatur med hjälp av andningen likt andra hundar. För att undvika att din hund blir överhettad och i värsta fall får bestående skador är det viktigt att ge din hund rikligt med svalka och inte vara ute i solen när det är som allra varmast. 

Egenskaper/Mentalitet

En fransk bulldog är en utmärkt familjehund. Det är en charmig liten hund med stor personlighet som gärna står i centrum. Ofta kallas till och med franska bulldoggar för clowner då de dels har något clownliknande utseende men också för att de älskar att ställa till med show, speciellt om de har många blickar på sig. 

En fransk bulldog är en rolig hund som gärna aktiverar sig om det erbjuds men som lika gärna ligger i soffan och latar sig. Det är en hund som fungerar för de allra flesta helt enkelt, både dig som gärna tar långa skogspromenader men också för dig som helst bara går några varv runt kvarteret. 

Den franska bulldoggen kan också vara envis och rent utav retsam när andan faller på. Det är en härlig hund på många sätt men som också kräver träning för att fungera bra som sällskapshund. En fransk bulldog är en liten hund i sig men trots detta har den enormt mycket muskler. Faktum är att man kan säga att hela hunden i sig är ett stort muskelpaket. En stor hund i ett litet format helt enkelt. 

Utseende och storlek 

En fransk bulldog har ett väldigt karaktäristiskt utseende som lockar många människor. Det är en söt liten hund som inte är större än 30 centimeter på höjden. Den väger dock mer än vad man tror, en fullvuxen fransk bulldog väger omkring 14 kilo och det mesta av hundens vikt är muskler. 

Den franska bulldoggen har ett kort, litet huvud som är kvadratiskt som är fyllt av rynkor. Öronen är uppstående, spetsiga och stora. Dess ögon är stora, ofta mörka och brett ansatta. Nosen är mörk och något insjunken i ansiktet. 

En fransk bulldog har en liten kropp med mycket muskler. Den är bred framtill men relativt smal över höfterna. Den har en kort päls, ofta i färgerna beige, svart, vit eller fläckig. Svansen är kort och skruvad. 

Vanliga frågor 

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om hundförsäkring till fransk bulldog. 

Vad har fransk bulldog för typiska åkommor? 

Det är främst andningsproblematik den franska bulldoggen får problem med. Detta eftersom dess skalle och nos är förkortad vilket påverkar andningsfunktionen. I vissa fall är operation det enda hjälpmedlet. 

Är fransk bulldog dyra eller billiga att försäkra? 

Den franska bulldoggen är generellt inte dyrare att försäkra än någon annan hund. Vad det kostar att försäkra din franska bulldog beror helt och hållet på vilken försäkring du väljer att teckna och vilka eventuella tillägg du gör i den.

Bör man ha tilläggsförsäkringar för fransk bulldog? 

Det kan vara bra att ha vissa tilläggsförsäkringar till din franska bulldog, speciellt om din grundförsäkring inte är speciellt täckande. Vissa väljer exempelvis att lägga till en rehabiliteringsförsäkring eller avelsförsäkring om detta är något du planerar att utföra. Ju mer din hund är försäkrad desto mindre betalar du om olyckan väl är framme.