StartHundraserFörsäkring Golden Retriever

Försäkring Golden retriever - Hitta den bästa försäkringen till din golden retriever!

Golden retriever är en av Sveriges vanligaste hundraser, inte minst bland barnfamiljer. Den är intelligent, vänlig och älskar att spendera tid med sin familj. Har du skaffat dig en golden retriever ska du skatta dig lycklig. Självklart ska du se till att försäkra din fyrbenta familjemedlem. I denna artikeln går vi igenom allt du behöver veta om försäkring till golden retriever. 

Finns det hundförsäkring för Golden retriever?

Det finns hundförsäkring till golden retriever. Det finns hos alla hundförsäkringsbolag på marknaden. Innehållet i de olika försäkringarna varierar dock. 

Vilken är den bästa hundförsäkringen för Golden retriever?

Den bästa hundförsäkringen för golden retriever kommer från ManyPets. ManyPets har den bästa försäkringen till din hund för att de erbjuder försäkring i tre olika nivåer: Bas, Medium och Premium. Det som skiljer försäkringsnivåerna åt är bland annat ersättningsbeloppet och vilka delar som ingår. Du kan enkelt välja den försäkringsnivå som passar dig och din hund allra bäst. 

Det finns många fördelar med ManyPets, dels får du: 

 • En självrisk från 0 kronor 
 • Ett högt veterinärvårdsbelopp
 • Villkor utan rasspecifika begränsningar
 • Ett ersättningsbelopp som inte sänks med hundens ålder
 • En självrisk du betalar en gång per år (istället för flera gånger per år som du gör hos vissa andra försäkringsbolag)
 • 15 % rabatt om du samlar två eller fler djur i samma försäkring
Hedvig hundförsäkring
9/10
 • Billigaste hundförsäkringen 2024
 • Maxersättning: 160 000 kr
 • Självriskperiod: 365 dagar
 • Från: 99 kr / månad
 • Rörlig självrisk: 15-25%
Lassie
10/10
 • Bäst i test 2024
 • Maxersättning: 150 00 kr
 • Självriskperiod: 365 dagar
 • Från: 151 kr / månad
 • Rörlig självrisk: 15-25%
FurryChamp
8/10
 • Topp 5 billigaste hundförsäkringen
 • Maxersättning: 60 000 kr
 • Självriskperiod: 365 dagar
 • Från: 133 kr / månad
 • Rörlig självrisk: 15-25%

Försäkringsbolag för din Golden retriever

Det finns flera försäkringsbolag du kan välja mellan när det kommer till försäkring för golden retriever. Vi förstår att det kan vara svårt att veta vilken du ska välja. Här nedanför hjälper vi dig på vägen genom att jämföra fyra olika försäkringsbolag: ManyPets, Lassie, Agria och Svedea. 

ManyPets 

ManyPets är vår och många andras favorit när det kommer till hundförsäkring. Bolaget kommer från början från England men har nu slagit stort även i Sverige och har här tusentals nöjda hundägare som skaffat sin försäkring genom dem. Den stora fördelen är att de är moderna i sin affärsidé. De har valt att hoppa över rasspecifika begränsningar i sina villkor men också den minskade ersättningen desto äldre din hund blir. Detta är något de äldre mer etablerade försäkringsbolagen fortfarande har kvar.  

Betyg ManyPets  hos Konsumenterna: 4,7 av 5 poäng
Betyg ManyPets  hos Trustpilot: 3,9 av 5 stjärnor

Lassie

Lassie är likt ManyPets ett modernt försäkringsbolag på marknaden som lagt sitt fulla fokus på hund- och kattförsäkringar. De har likt ManyPets valt att skippa de rasspecifika begränsningarna i sina villkor och dessutom sänks inte ditt ersättningsbelopp i takt med att din hund blir äldre. 

Skillnaden gentemot ManyPets är att du här inte kan få en så pass låg självrisk som 0 kronor. Fördelen med Lassie är dock det stora fokuset på träning till din hund. Inne i Lassies app kan du få anpassad träning till din golden retriever vilket inget annat försäkringsbolag lägger samma fokus på. 

Betyg Lassie  hos Konsumenterna: 4,7 av 5 poäng
Betyg Lassie hos Trustpilot: 4,6 av 5 stjärnor

Agria

Agria är ett försäkringsbolag som funnits med länge och är välkända för sina försäkringar till djur. De har därmed en stor erfarenhet i branschen men nackdelen är att de inte är lika moderna i sitt tankesätt likt ManyPets och Lassie. De har rasspecifika begränsningar och ersättningsbeloppet sänks med hundens ålder. Hundförsäkringens pris är ofta också dyrare jämfört med konkurrenter. 

Betyg Agria av konsumenterna: 4 av 5 poäng

Betyg Agria hos Trustpilot: 1,4 stjärnor

Svedea

Svedea är ett stort försäkringsbolag i Sverige som utöver traditionella försäkringar såsom hemförsäkring också erbjuder hundförsäkring. Här får du ett gott skydd för din hund med den mest omfattande rehabiliteringsförsäkringen på marknaden. Det är just den som utmärker Svedea och är en stor fördel. 

Betyg Svedea hos Konsumenterna: 3,9 av 5 poäng
Betyg hos Trustpilot: 2,5 av 5 stjärnor

Vilken är den billigaste hundförsäkringen för Golden retriever?

Den billigaste försäkringen för golden retriever kommer från Lassie. Här kan du välja mellan tre försäkringsnivåer: Mini, Mellan och Stor. Det som skiljer nivåerna åt är ersättningsbelopp och vad som ingår. 

Det är viktigt att komma ihåg att det finns flertalet faktorer som påverkar priset du får för din hundförsäkring. Det beror exempelvis på vart du bor, vilken ras din hund är och när den är född. Det är därför viktigt att jämföra olika försäkringsbolag för att hitta den med det bästa priset på hundförsäkring för just dig och din hund. 

Vad bör jag tänka på när jag ska försäkra en Golden retriever?

Det finns en del saker som är bra att tänka på när du ska försäkra en golden retriever. Här nedanför tar vi upp fyra saker.

1. Jämför olika försäkringsbolag och försäkringar

Detta är egentligen det viktigaste när det kommer till att välja hundförsäkring. Jämför. På det sättet kan du vara säker i att du fattar ett välgrundat beslut och får en försäkring du kan vara nöjd med under en längre tid. Längre ned i artikeln ger vi dig tips på vad du bör jämföra. 

2. Se till att det inte finns några begränsningar i villkoren

Det finns hundförsäkringsbolag som har rasspecifika begränsningar i sina villkor. Det vill säga att där finns raser med vanliga sjukdomar som inte täcks av försäkringen. Vanligtvis finns inte golden retriever med i dessa begränsningar men det är ändå bra att säkerställa. 

ManyPets och Lassie har slopat alla begränsningar sett till rasspecifika sjukdomar. Där kan du därmed vara säker på att det inte finns någon begränsning alls.

3. Om du har flera djur, samla dem där du kan få rabatt

Har du flera djur kan du hos vissa försäkringsbolag få rabatt. Hos ManyPets får du exempelvis 15 % rabatt om du samlar två eller fler djur i samma försäkring. 

4. Välj en försäkring där ersättningsbelopp inte sänks med hundens ålder

Hundar löper större risk att bli sjuka när de blir äldre. Därför väljer vissa försäkringsbolag att sänka ersättningsbeloppet i takt med hundens åldrande. Det finns dock försäkringsbolag som inte arbetar på samma sätt utan ger dig samma ersättning oavsett hundens ålder (exempelvis ManyPets och Lassie).

Vad är det viktigaste att jämföra när jag ska försäkra Golden retriever?

Vi förstår att det kan vara svårt att veta vad du ska jämföra när det kommer till försäkring till din golden retriever. Självklart är det extra svårt om du aldrig tecknat en hundförsäkring tidigare. Här nedanför radar vi upp de viktigaste sakerna att jämföra enligt oss.

Innehåll

Innehållet i olika hundförsäkringar skiljer sig. Därför är det väldigt viktigt att jämföra olika försäkringar. Både för att du ska försäkra din hund med det du önskar men också för att du inte ska behöva betala för högt pris i onödan. 

De flesta försäkringsbolag har valt att ta fram olika försäkringsnivåer där du enkelt kan välja en nivå som passar dig och din hund bäst. Andra försäkringsbolag har valt att erbjuda en enda försäkring där du sedan får lägga till diverse tillägg utifrån vad du behöver. 

Ju större innehåll, det vill säga högre täckning på försäkringen, desto bättre. Men det är såklart också en kostnadsfråga. 

Rabatter

De flesta hundförsäkringsbolag erbjuder rabatter till nya kunder. Det kan exempelvis handla om valprabatt eller samlingsrabatt. Detta kan såklart få ned din försäkringspremie men kom ihåg att säkerställa vilket belopp du faktiskt kommer få betala när rabatten eventuellt löper ut. På det sättet får du en försäkring du kan se som långsiktig och vara nöjd med länge.

Ersättningsbelopp

Ersättningsbeloppet, eller veterinärvårdsbeloppet som det ofta kallas, är det belopp du får ersättning för när din hund behöver besöka veterinär. Detta beloppet skiljer sig mycket från försäkring till försäkring. Det kan ligga på allt mellan 30 000 och 150 000 kronor. 

Självrisk

Självrisken i en hundförsäkring kommer i form av ett fast och rörligt belopp. Du betalar båda två. Självriskbeloppet skiljer sig beroende på försäkringsbolag och är bra att jämföra.

Pris

Likt rabatter är också priset såklart viktigt att jämföra. Det kan skilja sig mycket mellan olika försäkringsbolag och det är såklart tråkigt att behöva betala mer än nödvändigt. Stirra dig dock inte blind på priset, självklart är det viktigt att din hund är gott försäkrad. Du kan behöva betala stora summor om din hund blir sjuk och den specifika sjukdomen inte täcks av försäkringen.

Om hundrasen Golden retriever

För dig som vill lära dig mer om golden retriever får du här nedanför mer information om dess historia, ursprung, användningsområde, egenskaper och utseende.

Historia och ursprung

Golden retriever har sitt ursprung från Storbritannien vid gränstrakterna mellan England och Skottland. Där avlades den fram under senare delen av 1800-talet. På denna tiden hade jakten växt sig allt större och jägarna behövde en apportör som kunde hitta fågel och småvilt som fälldes under jakt. Golden retrievern fungerade bra i sammanhanget och kunde enkelt växla mellan aktivitet och passivitet. Den kunde dessutom arbeta bra både på land och i vatten. 

År 1913 godkändes rasen och fick namnet “Retrievers” och rasstandarden skrevs. Den har i stort sett varit oförändrad sedan dess. År 1950 kom rasen till Sverige och i slutet av 70-talet tog uppfödning och populariteten fart. Idag är golden retriever en av de vanligaste hundraserna i Sverige.

Användningsområde

Golden retrievern användes förr i tiden som apporterande fågelhund vilket betyder att den är en arbetande ras. Idag har rasen ett stort användningsområde, den fungerar som såväl jakthund, sällskapshund eller brukshund. Rasen är ett bra val som familjehund, den är social och vill mer än gärna spendera tid med sin familj. Den har ett gott tålamod och går ofta bra ihop med andra hundar och djur. Den går också bra att vänja vid eventuella barn i familjen. 

Hälsa

Golden retriever ses som en frisk och sund ras. Det förekommer ett antal ärftliga sjukdomar i rasen men de flesta har låg frekvens. En vanlig åkomma för rasen är höftledsdysplasi (HD). Det finns också ett par andra sjukdomar man aktivt arbetar med i rasklubbens avelsstrategi, exempelvis armbågsledsdysplasi (ED), grå starr och retinal dysplasi (RD). 

Eftersom golden retrievern ses som en frisk hundras finns den generellt inte med bland några rasspecifika begränsningar i försäkringsbolagens villkor. 

Det är inte ovanligt att en golden retriever blir över 10 år gammal. 

Egenskaper/Mentalitet

Golden retrievern tillhör rasgrupp 8: stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar. Att rasen blivit så pass populär är inte speciellt svårt att förstå. Den har ett mycket vänligt temperament, är intelligent och trivs med människor. Den älskar också att spendera tid med sin familj. 

Den har en medfödd arbetsförmåga och apporteringslust. Se därför till att aktivera din golden så gott du kan både fysiskt och mentalt. Golden retrievers mognar förhållandevis sent vilket också är ett tecken på rasens lekfullhet. 

Utseende och storlek

Golden retrievern är en medelstor hund som är symmetrisk byggd för att ge ett kraftfullt och aktivt intryck. Hanen väger omkring 29 - 34 kilo och tiken 25 - 29 kilo. 

Den har en slät, vågig päls som är glänsande och vattenavvisande. Den täta underpälsen hjälper till att hålla värmen. Rasen kommer i olika nyanser av gul, guld och créme. Vanligtvis blir pälsen mörkare med åldern.

Det är många som tror att det finns svarta golden retrievers men det finns faktiskt inte. Det finns dock svarta hundar som kan påminna om golden retriever, såsom flatcoated retriever. 

Vanliga frågor

Här nedanför besvarar vi de mest ställda frågorna om försäkring till golden retriever.

Vad har Golden retriever för typiska åkommor?

Golden retriever är en frisk hundras men det finns ett par ärftliga sjukdomar, dock med låg frekvens. Den vanligaste åkomman är höftledsdysplasi (HD). Armbågsledsdysplasi (ED), retinal dysplasi (RD) och gråstarr förekommer också.

Är Golden retriever dyra eller billiga att försäkra?

Golden retrievern hamnar varken bland de billigaste eller dyraste hundraserna att försäkra. Priset för din försäkring beror bland annat på vart du bor, när hunden är född och om det är en tik eller hane. 

Bör man ha tilläggsförsäkringar för golden retriever?

Det kan absolut vara en bra idé att ha tilläggsförsäkringar till din golden retriever, speciellt om det är så att din grundförsäkring inte är så täckande eller om din hund på något vis är känslig eller har någon sjukdom. En populär tilläggsförsäkring är bland annat livförsäkringen som ger dig ersättning om din hund skulle avlida eller på annat vis försvinna i förtid.