StartHundraserFörsäkring Cocker Spaniel

Försäkring Cocker spaniel - Hitta den bästa försäkringen till din vovve!

Går du i tankarna att skaffa dig en cocker spaniel eller har du kanske till och med redan skaffat en? Vad roligt, en cocker spaniel är en härlig hund med stor personlighet och ett väldigt gulligt utseende. 

När du skaffar en hund finns det ett par saker att tänka på. Däribland försäkring till hunden. I denna artikeln tänkte vi prata mer om precis det, försäkring till cocker spaniel. Häng med. 

Finns det hundförsäkring för Cocker Spaniel?

Det finns en mängd försäkringar att välja mellan till cocker spaniel. En rekommendation är därför att jämföra olika försäkringar sinsemellan för att hitta den som passar dig och din hund bäst. 

Vilken är den bästa hundförsäkringen för Cocker Spaniel?

Den bästa hundförsäkringen till cocker spaniel erbjuder ManyPets. Hos ManyPets finns nämligen många fördelar för dig med en cocker spaniel. Bland annat så är självrisken så låg som från 0 kr och det finns inte heller några rasspecifika begränsningar i försäkringen. 

Hedvig hundförsäkring
9/10
 • Billigaste hundförsäkringen 2024
 • Maxersättning: 160 000 kr
 • Självriskperiod: 365 dagar
 • Från: 99 kr / månad
 • Rörlig självrisk: 15-25%
Lassie
10/10
 • Bäst i test 2024
 • Maxersättning: 150 00 kr
 • Självriskperiod: 365 dagar
 • Från: 151 kr / månad
 • Rörlig självrisk: 15-25%
FurryChamp
8/10
 • Topp 5 billigaste hundförsäkringen
 • Maxersättning: 60 000 kr
 • Självriskperiod: 365 dagar
 • Från: 133 kr / månad
 • Rörlig självrisk: 15-25%

Försäkringsbolag för din Cocker Spaniel

Som ovan nämnt finns det många försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkringar till cocker spaniel. Nedan går vi igenom lite mer om fyra av de främsta försäkringsbolagen: ManyPets, Lassie, Agria och Svedea. 

ManyPets 

ManyPets är från början ett brittiskt bolag men de har på senare år även lyckats ta sig in på den svenska marknaden. Hos ManyPets ligger fokus på djurförsäkringar där de lägger krut på att vara innovativa och att låta kunden stå i centrum.

Hos ManyPets finns inga rasspecifika begränsningar. Ersättningsbeloppet sänks heller inte i takt med hundens ålder vilket är fallet hos många andra försäkringsbolag. Hos ManyPets ligger självrisken från 0 kr. De erbjuder också ett högt ersättningsbelopp (upp till 140 000 kr) 

Har du två eller fler djur du vill försäkra kan du dessutom ta del av ManyPets samlingsrabatt vilken ligger på 15 %. 

ManyPets betyg hos Konsumenterna: 4,7 av 5 poäng
ManyPets betyg hos Trustpilot: 3,9 av 5 stjärnor

Lassie

Lassie är även det ett nytänkande och innovativt försäkringsbolag vars fokus ligger på djurförsäkringar. Hos Lassie läggs mycket fokus på träning, uppfostran och utveckling av din hund. Hos Lassie blir du som kund bland annat erbjuden gratis anpassad träning. 

Hos Lassie finns även en hel del andra fördelar, däribland att de inte har några rasspecifika begränsningar. Du behåller dessutom samma ersättningsbelopp oavsett hur gammal din hund är. Bjuder du in en vän att använda Lassies tjänster får du också rabatt. 

Lassie betyg hos Konsumenterna: 4,7 av 5 poäng
Lassie betyg hos Trustpilot: 4,6 av 5 stjärnor

Agria

Agria är även det ett populärt hund försäkringsbolag. Agria är dotterbolag till ett av Sveriges mest populära försäkringsbolag Länsförsäkringar vars fokus dock ligger på andra person- och sakförsäkringar. 

Agria har stor erfarenhet i branschen men de är dessvärre något gammaldags i sitt tänk. De har fortfarande ett par rasspecifika begränsningar dock gäller inte detta cocker spaniel samt att ersättningsbeloppet sängs något när din hund blir äldre. Utöver detta erbjuder Agria en bra hundförsäkring till din cocker spaniel. Vill du kan du dessutom få en del rabatter hos Agria, däribland en valprabatt och en hundklubbsrabatt. 

Agria betyg av Konsumenterna: 4 av 5 poäng

Agria betyg hos Trustpilot: 1,4 stjärnor

Svedea

Svedea är ett välkänt försäkringsbolag som erbjuder diverse försäkringar, däribland hundförsäkringar. Den främsta fördelen med Svedea är att de erbjuder den mest omfattande rehabiliteringsförsäkringen som finns på marknaden idag. De har dock också en del nackdelar, exempelvis att de har rasspecifika begränsningar i villkoren och att ersättningsnivån sänks med hundens ålder. 

Har du flera hundar du vill försäkra samtidigt kan du få rabatt, en så kallad samlingsrabatt. De har också en hunduppfödarrabatt och kastrationsrabatt.

Svedea betyg hos Konsumenterna: 3,9 av 5 poäng
Svedea betyg hos Trustpilot: 2,5 av 5 stjärnor

Vilken är den billigaste hundförsäkringen för Cocker Spaniel?

Den billigaste hundförsäkringen till cocker spaniel kommer från Lassie. Priset du betalar för din hundförsäkring kan dock komma att variera något beroende på ett par faktorer. Ålder, kön, adress och huruvida din hund är kastrerad eller inte är ett par faktorer som har inverkan i det pris du betalar. Lassie har generellt alltid lägst pris på försäkring till cocker spaniel men det tåls trots detta att ändå jämföras. 

Vad bör jag tänka på när jag ska försäkra en Cocker Spaniel?

Det finns ett par saker som är bra att tänka på när du ska försäkra en cocker spaniel, nedan går vi igenom de tre främsta.  

1. Vad bör ingå i försäkringen

Det första du bör göra innan du skaffar dig en hundförsäkring till din cocker spaniel är att skapa dig en bild av vad som är viktigt för dig. Vad vill du ska ingå i din försäkring och finns det några tilläggsförsäkringar som är extra viktiga för dig?

2. Glöm inte att jämföra 

Detta är bland det viktigaste när det kommer till att teckna hundförsäkring. Jämför. Att jämföra olika försäkringar sinsemellan är det bästa sättet att försäkra dig om att du väljer den allra bästa. Lite längre ned i artikeln pratar vi närmare om vad du bör jämföra. 

3. Läs noga igenom avtalet 

Innan du skriver på ett avtal är det alltid bra att en extra gång läsa igenom allt det finstilta. Gå igenom villkoren och se över så att allt du tänkt dig ska ingå i försäkringen faktiskt gör det.

Vad är det viktigaste att jämföra när jag ska försäkra Cocker Spaniel?

Det finns flera saker som är viktiga att jämföra när det kommer till försäkring till din cocker spaniel. Nedan går vi igenom vilka. 

Pris och premie 

Självklart är pris något som är viktigt att jämföra, du vill ju inte betala för mycket för en försäkring som du hade kunnat få billigare någon annanstans. 

Tänk dock på att inte bli allt för girig när det kommer till priset. Det viktigaste är ju trots allt att din hund är tillräckligt försäkrad. 

Innehåll i försäkringen 

Något som också är ganska självklart att jämföra är själva innehållet i försäkringen. Faktum är att innehållet i en försäkring kan komma att skilja sig en hel del bolag till bolag. Av denna anledning är det därför av stor vikt att jämföra dessa. 

Vissa försäkringsbolag erbjuder en grundförsäkring där du sedan själv kan välja att lägga till tillägg. Andra försäkringar jobbar istället med olika nivåer där de dyrare försäkringsnivåerna är mer omfattande. Ett par punkter som sällan ingår i en försäkring utan som du själv lägger till är är livförsäkring och rehabiliteringsförsäkring. Dessa är alltså två tillägg som du själv kan behöva lägga till om så önskas. 

Rabatter och andra prissänkningar 

De allra flesta hundförsäkringsbolag erbjuder någon form av rabatt. Dessa kan vara allt ifrån valprabatt till samlingsrabatt och uppfödarrabatt. För att komma ned något i pris kan det vara en bra idé att hitta försäkringar som erbjuder rabatter du kan ta del av. 

Var dock noga med att se hur länge rabatten gäller. Vissa rabatter kanske har någon typ av tidsfrist vilket i sin tur innebär att du ändå kommer betala mer för försäkringen än vad du tänkt.

Ersättningsbelopp

Ersättningsbeloppet, eller det så kallade veterinärvårdsbeloppet, är även det viktigt att jämföra. Detta belopp, alltså det som försäkringsbolaget betalar ut till dig om din hund skulle behöva uppsöka veterinär, kan nämligen skilja sig en hel del försäkringsbolag emellan. En del försäkringar betalar ut så lite som 30 000 kr årligen medan vissa betalar ut hela 150 000 kr. 

Självrisken

Även självrisken, alltså den du betalar själv, är viktigt att jämföra. Självrisken kommer både i ett fast belopp och ett rörligt. Denna kan komma att skilja sig försäkringsbolag emellan och därför är det bra att jämföra för att du inte ska betala onödigt mycket. 

Om hundrasen Cocker Spaniel

Det finns mycket att säga om den trevliga rasen cocker spaniel. Nedan tänkte vi därför prata om just den. Vi kommer dels berätta om dess ursprung men också dess användningsområde, hälsa, egenskaper och utseende. Vi börjar med dess historia och ursprung. 

Historia och ursprung

Cocker spaniel är en av de äldsta spanielraserna. Den kan spåras tillbaka så långt som till 1300-talet. Den numera väldigt populära hundrasen kom från början från Spanien (vilket också namnet avslöjar) men själva rasen i utvecklades som mest i England. 

Innan 1600-talet brukade man tala om alla spanielraser som en och samma hundras. De användes för att skrämma bort villebråd och i så kallad morkullejakt. Numera gör man skillnad på dessa. Du har dels springer spaniel och cocker spaniel. I USA finns även där en typ av cocker spaniel, denna är dock större än vår europeiska variant. 

Den cocker spaniel vi känner till idag fick sitt slutgitliga utseende i England på 1800-talet. På 1900-talet började den slå stort bland befolkningen och så sent som på 1930-talet kom den att få den färgbeteckning vi känner till idag.  

Användningsområde

En cocker spaniel är en sällskaplig, sportig och trevlig hund som både fungerar bra som jakthund men också som renodlad sällskapshund. Den har ett väldigt nära band med sin ägare och jobbar därför ofta väldigt bra tillsammans. 

En cocker spaniel kan användas till det mesta. Agility, utställning, lydnad, rallylydnad, viltjakt, och mycket mer. Du kan helt enkelt forma din hund till exakt det du vill tack vare dess vilja att lära. 

Som familjehund är rasen cocker spaniel ofta väldigt trevlig. Den älskar närhet och har inga problem med att ligga och lata sig på soffan trots att den också uppskattar mer fartfyllda aktiviteter. 

Hälsa

Rasen är i sig relativt frisk det kan dock förekomma en del hälsoproblem, ofta i form av problem med höftleder (HD) och ögonsjukdomar. Även öronsjukdomar kan uppkomma men då oftast på grund utav att dem har misskötts. Öronen på en cocker spaniel är naturligt långa och hängande. De kräver därav regelbunden skötsel i form av rengöring för att undvika öroninfektioner och dylikt.  

Att det finns viss hälsoproblematik i rasen tar de som avlar hundarna på största allvar. Därför ser man ofta till att inte avla en hund som har dessa problem för att hålla rasen så frisk som möjligt. 

Cocker spaniel är dock utöver det en frisk ras och den finns inte med bland några rasspecifika begränsningar i hundförsäkringsbolagens villkor. 

Egenskaper/Mentalitet

En cocker spaniel kan verkligen bli din bästa vän. Den ser upp till sin ägare och gör allt i sin väg för att vara till lags. Den mår som bäst när den får mänskligt sällskap men trivs också ofta bra med andra hundar. Den går generellt bra ihop med barn men kräver också mycket träning för att den ska må bra. 

Rasen cocker spaniel är ofta väldigt lättlärda men trots detta kan det krävas att du har en mer fast och bestämd hand med rasen. Detta eftersom de i grunden har en del jaktinstinkter som kräver hårdare tag. 

Generellt är den väldigt snäll, nyfiken och öppen. 

Utseende och storlek

Cocker spaniel är en medelstor hund med en välbalanserad, kompakt och kraftigt byggd kropp. Den är otroligt söt och liknar nästan mer en disneyfigur än en riktig hund. Den har snälla ögon och öron som är långa, hängande och ofta något lurviga.  

Hanarna är något större än honorna. En hane blir omkring 39 - 41 cm hög och en hona 38 - 39 cm hög. Den väger omkring 13 - 15 kg. 

Pälsen är mest rak men också något lockig på vissa ställen. Den är relativt lättskött men den behöver både klippas och borstas regelbundet för att pälsen ska behållas len och silkesaktig. En cocker spaniel kan komma i olika färger såsom brun, beige, svart, vit och flerfärgad. 

Vanliga frågor

Här nedanför besvarar vi de mest ställda frågorna om försäkring till cocker spaniel. 

Vad har Cocker Spaniel för typiska åkommor?

Generellt är rasen cocker spaniel en relativt frisk ras. En del sjukdomar är dock vanligare än andra såsom problematik med höftlederna. Även ögon- och öronsjukdomar är vanliga hos rasen men oftas kan detta förebyggas genom regelbunden skötsel. 

Rasen förekommer i regel inte i några begränsningar hos försäkringsbolagen. 

Är Cocker Spaniel dyra eller billiga att försäkra?

En cocker spaniel är inte dyrare eller billigare att försäkra än någon annan hund. Hur mycket du betalar för din cocker spaniel försäkring beror på flera faktorer såsom val av försäkring, tillägg och huruvida din hund är kastrerad eller inte och så vidare. 

Bör man ha tilläggsförsäkringar för Cocker Spaniel?

Det kan vara bra att lägga till tilläggsförsäkringar till din cocker spaniel. Är din försäkring i grunden inte speciellt heltäckande kan det till exempel vara bra att göra för att undvika att betala för mycket om olyckan väl skulle vara framme.