Hundförsäkringsbolag
Vi listar alla hundförsäkringsbolag.
Vad är ett hundförsäkringsbolag?
Ett hundförsäkringsbolag är ett företag som är tar kontinuerligt betalt för att ersätta dig ekonomisk vid eventuella sjudomar eller olyckor din hund kan utsättas för. Det finns både renodlade hundförsäkringsbolag som enbart säljer hundförsäkringar men det finns också vanliga försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkringar. Denna typen av försäkringsbolag hjälper dig att skydda din hund och de kostnader den kan ta på sig vid exempelvis sjukdom eller skada.
Hundförsäkringsbolag i Sverige
Det finns flertalet hundförsäkringsbolag i Sverige. Här nedanför går vi igenom vilka dessa är och vad som skiljer dem åt.
- Billigaste hundförsäkringen 2024
- Maxersättning: 160 000 kr
- Självriskperiod: 365 dagar
- Från: 99 kr / månad
- Rörlig självrisk: 15-25%
- Bäst i test 2024
- Maxersättning: 150 00 kr
- Självriskperiod: 365 dagar
- Från: 151 kr / månad
- Rörlig självrisk: 15-25%
Manypets
ManyPets etablerades 2012 i London. Sommaren 2019 tog de sig till Sverige och försäkrar idag hela 500 000 katter och hundar världen över. En av deras försäkringar “Premium” är topprankad av Konsumenternas Försäkringsbyrå för tredje året i rad. Deras service och skadereglering är mycket uppskattad av kunderna där tusentals kunder gett dem allra högsta betyg. ManyPets har fem kontor i världen; ett i Sverige, ett i USA och tre i England där de först etablerades. I maj 2023 bestämde ManyPets att avveckla i Sverige. Inga nytecknade försäkringar sker från och med 1a juli 2023.
Lassie
Lassie är ett nytt, modernt försäkringsbolag som etablerades i Sverige 2021. Försäkringsbolaget inriktar sig enbart på försäkringar för hundar och katter. Bolaget backas av flera av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer och investerare. I sin tur är de försäkrade hos ett av världens största försäkringsbolag. Du som kund kan därmed känna dig säker med att ha din hundförsäkring hos Lassie.
Hedvig
Sedan 2018 har Hedvig jobbat hårt för att skapa försäkringar som bygger på tillit, är smidiga att använda och anpassade efter dagens livsstil. Med allt samlat i deras app kan du som användare enkelt hantera dina försäkringar. Hedvig erbjuder inte bara djurförsäkringar, utan även andra försäkringar som hemförsäkringar och bilförsäkringar. Dessutom har deras försäkringar ingen bindningstid, vilket ger dig som kund flexibilitet.
FurryChamp
FurryChamp är ett nytt svensk/tyskt innovationsdrivet försäkringsbolag för hund och katt som grundades 2022. Huvudfokus hos försäkringsbolaget ligger i att erbjuda enkla, transparenta och skräddarsydda försäkringar till ditt husdjur. Försäkringsbolaget samarbetar också med flera ledande försäkringsleverantörer i Europa och lägger stor vikt vid automatisering för att skapa en så smidig och sömlös upplevelse till sina kunder som möjligt.
Agria
Agria Djurförsäkring är ett dotterbolag till försäkringsbolaget Länsförsäkringar. De erbjuder Sveriges djur, deras ägare och Sveriges växtodlare flexibla försäkringar. Agria är störst i Sverige inom hundförsäkringar och erbjuder den hundförsäkring som funnits med längst. I och med att de är så väletablerade på marknaden har de höga försäkringspremier jämfört med de nyare konkurrenterna på marknaden.
Moderna
Moderna Djurförsäkringar, som är en del av Trygg-Hansa, är ett försäkringsbolag som inriktar sig enbart på hundar och katter. Den 1 april 2022 gick Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar samman till en gemensam filial kallad Trygg-Hansa Försäkring filial. Som går att höra av namnet fokuserar Moderna Djurförsäkringar på att vara moderna och hänga med i utvecklingen, vad det än gäller.
Svedea
Svedea är ett stort försäkringsbolag med fler än 350 000 kunder. Utöver hundförsäkringar finns även andra försäkringar för exempelvis bil, båt och företag. Bolaget är godkända försäkringsförmedlare av Finansinspektionen. De fokuserar stort på kundservice och snabb skadereglering. I kundundersökningar har Svedea fått högsta betyg i kundnöjdhet.
Sveland
Sveland är ett försäkringsbolag som strävar efter att bli det mest hållbara djurförsäkringsbolaget i Sverige. Bolaget skiljer sig något från andra hundförsäkringsbolag då de inte tar ut någon vinst ur bolaget. Sveland ägs av sina kunder. Du som kund hos Sveland har möjlighet att påverka bolagets utveckling genom att engagera dig i Svelands fullmäktige.
IF
IF är ett av Sveriges största försäkringsbolag. Koncernen har cirka 7 900 kompetenta medarbetare som hjälper sina 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum att vara rätt försäkrade och känna sig trygga. Huvudkontoret ligger i Bergshamra, norr om Stockholm. IF har flertalet försäkringar men en populär försäkring är deras hundförsäkring som skapar en trygghet om din hund blir sjuk eller skadar sig. Något unikt är att fri sjukvårdsrådgivning ingår och dessutom tre besök per år hos FirstVet, en digital veterinär.
Folksam
Folksam är ett annat av de största försäkringsbolagen i Sverige. Bolaget med sina dotterbolag består av de två koncernerna Folksam Sak och Folksam Liv. Utöver det finns elva försäkringsbolag, bland annat KPA Pension AB. Folksam är inget renodlat hundförsäkringsbolag utan erbjuder även andra försäkringar såsom hem-, bil- och båtförsäkringar. Bolagets huvudkontor ligger på Södermalm i Stockholm.
ICA försäkringar
ICA är inte bara en matbutik, de agerar även bank och försäkringsbolag. Faktum är att de är sveriges snabbast växande försäkringsbolag för privatpersoner. ICA hundförsäkring skiljer sig från många andra försäkringar, exempelvis får du stammispoäng på hela försäkringskostnaden. Det betyder att du får mer mat för pengarna när du handlar på ICA. ICA försäkring började sälja försäkringar i oktober 2015. Försäkringsbolaget är ett dotterbolag till ICA Banken och ingår i ICA Gruppen.
Dina försäkringar
Dina försäkringar består av flertalet försäkringsbolag som har kontor på flera platser runt om i Sverige. Tillsammans går de under namnet Dina Försäkringar. Alla bolag i Dina Försäkringar har egna lokala namn men den grafiska profilen är alltid gemensam. Dina erbjuder flertalet olika försäkringar och en av dem är deras hundförsäkring.
Vanliga termer
Det finns ett par termer inom hundförsäkringar som kan vara svåra att förstå sig på. Det är viktigt att ha koll på dessa termer för att kunna jämföra olika försäkringar och för att veta vad man skriver på för avtal. Här nedanför förklarar vi närmare vad varje term innebär i praktiken.
- Veterinärvårdsförsäkring. Detta är ofta grunden i en hundförsäkring och är egentligen det man menar när man pratar om hundförsäkring. En veterinärvårdsförsäkring täcker upp veterinärsvårdskostnaderna för din hund upp till ett visst belopp som varierar från försäkring till försäkring.
- Livförsäkring. Denna är ofta ett tillägg till hundförsäkringen som täcker kostnaderna om din hund dör, behöver avlivas och ibland också om den springer bort eller blir stulen.
- Tilläggsförsäkring. Det finns flertalet olika tilläggsförsäkringar att lägga till i sin bas-hundförsäkring. De har varierande innehåll. De kan exempelvis finansiera din hunds rehab, mediciner och liknande.
- Specialförsäkring. Utöver tilläggsförsäkringar finns också specialförsäkringar exempelvis för dig som har din hund för ett speciellt syfte såsom jakt eller avel. Då är det ofta bra med en specialförsäkring just för det ändamålet.
- Premie. Kostnaden du betalar för din hundförsäkring över en tidsperiod. Ofta anges premien som en kostnad på årsbasis eller månadsbasis. Premie är alltså samma sak som kostnaden eller priset för försäkringen.
- Självrisk. Summan du som hundägare behöver betala varje gång du nyttjar försäkringen. Ju högre självrisk desto lägre premie (kostnad för försäkringen)
- Fast självrisk. Betalas en gång under en självriskperiod.
- Rörlig självrisk. Ett rörligt tillägg för perioden som är en procentandel på de totala vårdkostnaderna under perioden.
- Självriskperiod. Den tidsperiod då du behöver betala den fasta självriskkostnaden en enda gång. Detta används till exempel om du behöver besöka veterinären många gånger under en tidsperiod.
- Karenstid. Perioden räknat från den tidpunkt du tecknat försäkringen. Under karenstiden täcks inte sjukdomar eller olyckor din hund drabbas av.
Hur byter man hundförsäkringsbolag?
Vanligtvis förnyas hundförsäkringar en gång per år, vid huvudförfallodatumet. När den perioden är slut kan du byta till en annan försäkring. För att byta försäkring gör du så här:
- Säkerställ din huvudförfallodag. Det vill säga vilket datum din nuvarande försäkring går ut. Denna informationen hittar du i ditt försäkringsbrev.
- Teckna en ny försäkring som ska börja gälla dagen efter huvudförfallodatumet. På det sättet slipper du glapp mellan avtalen. Redan 90 dagar framåt i tiden brukar försäkringsbolagen kunna förbereda ditt byte. Se till att först ha jämfört olika försäkringsbolag för att teckna ett avtal som passar dig och din hund. I samband med ansökan får du fylla i en hälsodeklaration om din hund. Där fyller du i information om hundens hälsa och skadehistorik.
- När din nya försäkring kommit igång, se till att den gamla försäkringen avslutats. Detta för att inte riskera att betala dubbelt och att hunden är dubbelförsäkrad.
Att tänka på när man väljer hundförsäkringsbolag
Det finns en del saker som är bra att tänka på när du ska välja hundförsäkringsbolag.
- Jämför självrisk. Innan du tecknar en hundförsäkring är det bra att titta på hur hög självrisken är. En lägre självrisk ger en högre kostnad för försäkringen.
- Bestäm vilka tillägg du behöver. Du kan teckna en grundlig bas-hundförsäkring men då ingår inga extra tilläggsförsäkringar. Kanske du vill ha livförsäkring eller exempelvis tillägg för medicin eller rehabilitering. Gå igenom vilka tillägg du har att välja mellan och sätt dig in i vilka du kan tänkas behöva.
- Kontrollera krav. Försäkringsbolag kan ha olika individuella krav. Det kan exempelvis vara att hunden behöver genomföra årliga veterinärkontroller eller tandkontroller. Jämför de olika kraven som finns för att säkerställa att det passar dig och din hund.
- Stirra inte blint på rabatter. I många hundförsäkringar ingår rabatter. En vanlig rabatt är hundvalpsrabatten. Rabatterna kan dock göra att försäkringen ser billigare ut än vad den är. Se till att ta reda på det riktiga priset efter rabatten och jämför det snarare än det rabatterade priset.
- Kontrollera om din hund är med på reservationslistan. Har du en speciell hundras bör du se till att den inte finns med på reservationslistan i försäkringsvillkoren hos det specifika försäkringsbolaget. Det finns nämligen många rasspecifika sjukdomar som inte täcks av de olika försäkringsbolagen.
Vanliga frågor
Här nedanför besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om hundförsäkringsbolag.
Vilket är det största hundförsäkringsbolaget?
Agria är störst i Sverige inom hundförsäkringar och erbjuder den hundförsäkring som funnits med längst. Försäkringen kostar dock mer än nyare hundförsäkringsbolag på marknaden.
Vilka hundförsäkringsbolag har nöjdast kunder?
Hundförsäkringarna som fick högst poäng i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse 2022 var Lassie (4.7 poäng av 5) och ManyPets (också 4.7 poäng av 5).
Hur många hundförsäkringsbolag finns det i Sverige?
I Sverige finns tio djurförsäkringsbolag. Moderna, Lassie, Agria, Moderna, Svedea, Sveland, IF, Folksam, ICA och Dina.