Försäkring Labrador
Labrador är en av de vanligaste hundraserna i Sverige. Det är inte speciellt svårt att förstå att den är så pass populär. Den är tålmodig, harmonisk och samarbetsvillig. Den är också en sällskaplig och snäll familjehund som älskar att följa med på familjens alla aktiviteter.
I den här artikeln låter vi dig veta vilken som är den bästa hundförsäkringen för labrador och vad du som hundägare bör tänka på när du skaffar en hundförsäkring.
Finns det hundförsäkring för Labrador?
Det finns hundförsäkringar till Labrador. Alla hundförsäkringsbolag på marknaden erbjuder försäkringar till labrador men innehållet i försäkringarna skiljer sig en del åt. Det handlar exempelvis om ersättningsbelopp och vad försäkringen täcker såsom medicin, rehabilitering och tandvård.
Labrador är en relativt frisk hundras vilket gör att den normalt inte finns med bland rasspecifika begränsningar hos hundförsäkringsbolagen.
Vilken är den bästa hundförsäkringen för Labrador?
Den bästa försäkringen för labrador är ManyPets. Det är ett nytänkande bolag som gör saker annorlunda jämfört med de äldre och mer etablerade hundförsäkringsbolagen. Några av ManyPets fördelar är:
- deras höga ersättningsbelopp
- självriskperioden som är den längsta i branschen
- ersättningsbeloppet sänks inte med hundens ålder
- lågt självriskbelopp från 0 kronor
- livförsäkring ingår i premium
- de har inga rasspecifika begränsningar finns (det finns dock generellt aldrig för labrador)
- Billigaste hundförsäkringen 2024
- Maxersättning: 160 000 kr
- Självriskperiod: 365 dagar
- Från: 99 kr / månad
- Rörlig självrisk: 15-25%
- Bäst i test 2024
- Maxersättning: 150 00 kr
- Självriskperiod: 365 dagar
- Från: 151 kr / månad
- Rörlig självrisk: 15-25%
Försäkringsbolag för din Labrador
Det finns flertalet försäkringsbolag du kan välja mellan när du ska skaffa dig en hundförsäkring till din labrador. Här nedanför går vi igenom de fyra populäraste.
ManyPets
ManyPets är ett försäkringsbolag som växer sig allt större i Sverige. Från början kommer de från Storbritannien där de lyckats slå stort men även i Sverige har de på en kort tid hunnit bygga sig en stor kundkrets med mängder av nöjda kunder.
ManyPets skiljer sig från de äldre mer traditionella hundförsäkringsbolagen i Sverige med deras moderna tankesätt. De skippar rasspecifika begränsningar och ersättningsbeloppet hålls på samma nivå oavsett din hunds ålder. Här kan du få 15 % rabatt om du samlar två eller flera djur i samma försäkring. Det gäller både hundar och katter.
Konsumenternas.se som arbetar med att utvärdera bland annat försäkringstjänster har gett ett omdöme av ManyPets på 4,7 poäng av 5.
Lassie
Lassie är ett annat modernt hundförsäkringsbolag på marknaden. Även här använder man ett modernt tankesätt genom hela organisationen där man valt att ta bort rasspecifika begränsningar som en del andra försäkringsbolag fortfarande har kvar. Hos Lassie kan du få rabatterat pris på din försäkring om du bjuder in en vän att använda deras försäkring.
Lassie försäkringen har fått omdöme 4,7 poäng av Konsumenterna.se.
Agria
Agria är en del av Länsförsäkringar som är ett stort försäkringsbolag. Agria fokuserar däremot enbart på djur, däribland hundförsäkringar. Agria har rasspecifika begränsningar men det är inget som faller in under labrador eftersom den är en relativt sjukdomsbefriad hundras. Hos Agria finns flertalet rabatter att utnyttja, dels valprabatten på 30 %. Du kan också få rabatt om du är medlem i en hundklubb eller är hunduppfödare.
Agrias hundförsäkring har fått 4 av 5 poäng av Konsumenterna.se.
Svedea
Svedea är ett stort försäkringsbolag som erbjuder flertalet försäkringar, däribland hundförsäkring. De har rasspecifika begränsningar i sina försäkringsvillkor men inte när det kommer till labrador.
Här kan du få samlingsrabatt om du har flera djur och tecknar försäkring för dem tillsammans. Du kan också få juniorrabatt, hunduppfödarrabatt, kastrationsrabatt och rabatt om du arbetar som veterinär eller djurvårdspersonal.
Svedea har fått ett omdöme på 3,9 av 5 poäng av Konsumenterna.se.
Vilken är den billigaste hundförsäkringen för Labrador?
Den billigaste hundförsäkringen till labrador är Lassie. Priset skiljer sig beroende på olika faktorer såsom när din hund är född, om det är en tik eller hane, om den är kastrerad men tittar man på Lassies Mini Hundförsäkring kostar den från 357 kronor i månaden. Därefter finns andra försäkringsnivåer som täcker mer och tilläggsförsäkringen livförsäkring.
Vad bör jag tänka på när jag ska försäkra en Labrador?
Det finns ett par saker som är bra att tänka på när du ska försäkra din labrador.
1. Se över ditt och din hunds behov
Man kan tro att alla hundförsäkringar är relativt samma men innehållet kan faktiskt skilja sig en hel del. I vissa försäkringar ingår exempelvis medicin, rehabilitering och tandvård i grundförsäkringen medan du hos andra kan behöva addera det som tillägg eller välja en högre försäkringsnivå.
Säkerställ vad du behöver för att inte riskera att gå miste om något eller behöver betala extra för något som kan ingå i andra försäkringar.
2. Jämför olika försäkringsbolag och dess försäkringar
När du vet hur ditt och din hunds behov ser ut är det dags att jämföra. Här bör du lägga ned mycket tid för att bli så nöjd med din försäkring som möjligt. Det är viktigt att du jämfört både pris, erbjudande och innehåll. Lite längre ned i artikeln berättar vi mer om vad du bör jämföra.
3. Läs igenom avtal noggrant
Innan du skriver på något avtal, läs igenom det noggrant. Labrador är ingen speciellt sjukdomsdrabbad hundras vilket gör att det inte blir lika viktigt med de rasspecifika begränsningarna som med andra hundraser, men det är ändå viktigt att du noggrant går igenom avtalet så du vet vad som skriver under.
Vad är det viktigaste att jämföra när jag ska försäkra Labrador?
När du ska försäkra en labrador finns det ett par viktiga saker att jämföra mellan de olika försäkringsbolagen. Låt oss reda ut dessa.
- Innehållet i försäkringen. Innehållet i en hundförsäkring skiljer sig mycket både sett till olika försäkringsbolag men också de olika försäkringsnivåerna. Jämför noggrant vad som ingår för att få den allra bästa försäkringen för dig och din labrador.
- Hur högt ersättningsbeloppet är. Om din labrador skulle behöva veterinärvård kan försäkringen ersätta den kostnaden som blir kvar efter självrisken är betald. Veterinärvårdsbeloppet skiljer sig mellan olika försäkringsbolag och försäkringar. Spannet ligger mellan 30 000 och 150 000 kronor. Är ett högt ersättningsbelopp viktigt för dig är detta en viktig punkt att jämföra.
- Hur stor självrisken är. Självrisken är det belopp du i princip alltid behöver betala när du uppsöker veterinärvård med din hund. Den består av en fast och rörlig självrisk. Denna behöver du betala för att kunna få ersättning vid ett försäkringsärende. Självrisken skiljer sig mellan försäkringsbolag och är bra att jämföra.
- Om det finns begränsningar. Rasen labrador är ingen direkt sjukdomsdrabbad hundras, därmed finns normalt inga rasspecifika begränsningar i villkoren för hundförsäkringsbolagen. Det kan ändå vara skönt att säkerställa att inga begränsningar finns för att känna dig säker i att din labrador är fullt försäkrad.
Om hundrasen Labrador
Labrador är en intressant hundras och vi förstår att du vill veta mer om den. Här nedanför går vi igenom allt du kan tänkas vilja veta om labradorens historia, ursprung, användningsområde, hälsa, egenskaper och utseende.
Historia och ursprung
Labrador kommer ursprungligen från Kanada där den från början hjälpte fiskare i deras vardag med förtöjning. Det vill säga att simma i land med förtöjningsrep till båtar. Detta eftersom labradoren är en god simmare.
I Kanada fanns besökande engelsmän som fascinerades av rasens duktiga simning och tog därmed den till England i början av 1800-talet. I England kom labradoren att bli populär som apportör vid småviltsjakt.
Idag är det en av de populäraste hundraserna med strax under 30 000 registrerade labrador hundar i Sverige. England ses som rasens hemland även fast den ursprungligen kommer från Kanada.
Användningsområde
Labradoren är en mångsidig ras och räknas faktiskt som en jakthund. Den är samtidigt en populär sällskapshund som passar perfekt för familjer. Den används också exempelvis som ledarhund och narkotikahund då den har ett välutvecklat luktsinne.
Inom jakten används labradoren för att apportera fågel och småvilt. Den meriteras på jaktprov och utställningar. Dess egenskaper som behövs för att bli en duktig apportör såsom samarbetsvilja och arbetslust gör att den kan användas till nästan allt.
Rasen är ingen brukshund men många tränar och tävlar ändå inom bruksgrenarna och i lydnad.
Hälsa
Labrador är en relativt frisk hundras som inte beträffas av rasspecifika sjukdomar. Den vanligaste åkomman är övervikt men besvär i höfter, armbågar och problem med synen kan också förekomma.
Det finns också en risk att labradoren får problem med hälta, det vill säga att hunden haltar och blir stel när den blir äldre. Det är viktigt att du aktiverar hunden genom motion och inte ger för mycket foder för att inte riskera att hunden får övervikt.
Labradoren är lättskött och har en smutsavvisande päls. Under vissa perioder fäller den. Då är det bra att borsta pälsen för att underlätta för hunden.
Egenskaper/Mentalitet
En labrador är social, glad och snäll i sin kontakt med människor och andra hundar. Den är intelligent, följsam och vill gärna vara till lags. Den är mycket sällskaplig och är en perfekt familjehund som gärna följer med på familjens alla aktiviteter.
Det är vanligt att labradoren vill bära på olika saker. Den behöver mycket motion och aktiveras av meningsfulla uppgifter. Det är alltså viktigt att du som hundägare engagerar dig och låter din fyrbenta vän få aktiveras. Du kan exempelvis låta hunden hjälpa dig leta efter kantareller i skogen.
Utseende och storlek
En fullvuxen labrador väger mellan 25 - 40 kilo och har en mankhöjd på mellan 55 och 60 centimeter. Den fortsätter växa upp till två års ålder.
Labradoren är kompakt och rörlig. Den har bred skalle, bred och djup bröstkorg, brett och starkt ländparti och starka bakben. Öronen är hängande och mjuka i pälsen.
Den övriga pälsen är kort och tät och känns hård vid beröring. Svansen är tjock vid ansättningen och smalnar gradvis av mot spetsen. Färgen på labrador är antingen enfärgat svart, gul eller brun. Det är ganska vanligt att en vit fläck på bröstet förekommer.
Vanliga frågor
Här nedanför besvarar vi de vanligaste frågorna om försäkring till labrador.
Vad har Labrador för typiska åkommor?
Labrador är en frisk hundras, den vanligaste åkomman är övervikt. Utöver det kan de också få besvär i höfter och armbågar och problem med synen. Den finns generellt inte med i några rasspecifika begränsningar hos hundförsäkringsbolag.
Är Labrador dyra eller billiga att försäkra?
Labrador är billig att försäkra, detta eftersom den är en relativt frisk hundras.
Bör man ha tilläggsförsäkringar för Labrador?
Det kan vara bra att teckna tilläggsförsäkringar vid behov. Den vanligaste är livförsäkringen som täcker marknadsvärdet för hunden om den skulle dö, behöva avlivas, blir stulen eller springer bort.